15 června 2009

Den 2. - Philadelphia - Washington D.C.


Zvětšit mapu

Plán
ubytování :
Alexandria Travelodge
cena 101$ - nezrušitelné
zdarma snídaně, wifi
700 North Washington St
Alexandria, VA 22314, USA

Philadelphia - na 9:00 máme vstupenky do Independence Hall a na Liberty Bell
Gettysburg - slavná bitva občanské války
Washington DC - možná ZOO (pandy), Arlingtonský hřbitov, na 20:30 máme vstupenky do Washingtonského monumentu
Celkem asi 380km

Realita :
Vstal jsem ve 2:15 ráno (tedy 8:15 u nás). Tak jsem si posunul čas zatím jen o 2 a čtvrt hodiny proti domovu.
Zbytek rodiny ještě spí (je 4:45), ale za čtvrt hodiny mají budíček. Musíme si zabalit, od 6 je snídaně a pak jedeme zaparkovat do centra Philadelphie přímo k Liberty Bell. Uvidíme jak budou vypadat místní ranní kolony. Doufám, že vyjedeme včas abychom se jich neúčastnili.
I v noci bylo docela teplo. Klimatizace běžela jen na nižší výkon.
Motel v Bellmawru hodnotíme dobře - čisto a voňavo, postele pohodlné a veliké. Snídaně byla taky dobrá - brusinkový džus a k tomu borůvkové koblihy asi z Dunkin Donuts. Mňam mňam.
Redukce na napájecí šňůry fungují a napájecí zdroje si se 120V taky poradily.
Ráno jsme strávili v Philadelphii a zúčastnili jsme se prohlídky a výkladu v histrických prostorech kdy byla vyhlášena nezávislost USA. Tam také sídlily parlamentní komory než se dobudovala infrastruktura ve Washingtonu. Je to vlastně jen několik místností a tak k prohlídce byl hodně podrobný komentář. Spíš bych to nazval přednáškou. Dokonce jsem něčemu i rozuměl. Lístky je ale potřeba objednat přes internet předem, protože pro Američany je to velká věc a stojí se od rána fronty na zbylé vstupenky. Viděli jsme i slavný prasklý zvon Liberty Bell. Na něj vstupenky potřeba nejsou.
Synek si koupil na ulici ve stánku místní specialitu Cheesesteak. Existují různé varianty. On si vybral kuřecí maso, se sýrem a cibulí. šikovná paní to udělala na rozpálené desce přímo před námi.
Potom jsme zrušili cestu do Gettysburgu, už by to bylo příliš hektické, a vyrazili jsme směr Washington. Manželka chtěla vidět National Cathedral a kousek od ní (2 míle) je Zoo. Tam mají podle internetu pandy a ptáka kiwi. Pandy jsme už viděli ve Vídni, ale kiwi je skutečná rarita.
Výsledkem bylo, že pandy byly někde zalezlé - bylo vedro a nejlepší býl výsledek kiwiho.



Návštěva zoo (zdarma s poplatkem 15$ za parkování a 2$ za mapu se opravdu vydařila :-(. Omlouvám se tímto rodině za můj hloupý nápad.
Pak jsme jeli na katedrálu. Ta je opravdu impozantní a připomíná stavby v Anglii.
Další naší zastávkou byl Arlingtonský hřbitov. Předtím jsem ale museli absolvovat cestu Washintonem na druhou stranu řeky. Před problémy s automobilovou dopravou ve Washingtonu jsem byl varován, ale trochu to předčilo očekávání. Fronty byly všude, dokonce nás zklamal Standa z TomToma když nás poslal do jednosměrky v protisměru. Takže jsme si udělali nechtěnou prohlídku Georgetownu, což je nejstarší část Washingtonu. Ve mnohasetmetrové téměř stále stojící frontě byl čas na rozhlížení. A Standa opět zklamal. Přivedl nás ke hřbitovu z druhé strany, kde byly vojenské objekty. Museli jsme tedy absolvovat cestu zpět. Ta už byla trochu lepší. Šli jsme k hrubům rodiny Kennedyů a potom na výměnu stráží u Hrobu neznámého vojína. Bylo to hodně působivé, ale na můj vkus příliš patetické.
Na večer jsme měli lístky na Washington monument. Je to největší kamenný sloup na světě - naštěstí uvnitř s výtahem. Návštěvě ale předcházela další anabáze spojená s parkováním v centru Washingtonu. Na internetu jsem našel ulici Ohio Drive u řeky Potomac, kde je parkování zdarma. Bohužel ale o něm asi všichni návštěvníci vědí. Tak jsme museli jet dál a tam se nám podařilo získat místo docela rychle, ale o to delší pouť pěšky nás čekala. Potvrzuji rady zkušenějších - nejezděte do Washingtonu autem. Použijte metro (ve Washingtonu mají skutečně metro a ne subway) - to si vyzkoušíme zítra. Autem už pojedem jen ven z města.
Poračování bude, ale teď musíme na snídani a pak na metro.

Žádné komentáře:

Okomentovat